De to største kampkunst skuespillere i verdenen

Der findes en lang række dygtige kampkunst skuespillere, som vi har set på det store lærred. Men der er ikke mange som når Bruce Lee og Jackie Chan til sokkeholderne.

Bruce Lee

Den kinesisk-amerikanske filmstjerne Bruce Lee er stadigvæk en af verdens mest kendte eksperter i kampkunst længe efter sin død. Lee levede i perioden mellem 1940 og 1973, og i den periode udviklede han blandt andet sin egen stilart. Med inspiration fra den kinesiske kung-fu skabte Lee ”Jeet Kune Du”, og det var ikke det eneste, som han formåede at imponere med i sin levetid.

Skuespilleren fra Californien opnåede sit helt store gennembrud i 1971 med ”The Big Boss”. Herefter optog han flere populære film på en kort periode i form af ”Fist of Fury”, ”Way of Dragon” og ”Enter the Dragon”, som alle udkom mellem 1972 og 1973.

Lee levede et kort liv og blev kun 32 år. Han døde mens han arbejdede på filmen ”Enter the Dragon”. Den amerikanske skuespiller havde lagt sig til at hvile efter at han havde indtaget en hovedpinepille. Der er efterfølgende opstået konspirationsteorier om at han døde på grund af en allergisk reaktion overfor de piller.

Mens Lee havde arbejdet på ”Enter the Dragon”, var han også i gang med ”Game of Death,” som forbavsende læner sig op af hændelserne i den virkelige verden. Lee’s sidste film fik den danske titel ”Leg med døden”, og den udkom først i 1979.

Jackie Chan

Du kender ham måske fra film som Rush Hour, men det er blot en af de mere end 100 film, som Jackie Chan har været med i. Alle har haft et ønske om at samarbejde med Jackie Chan, som er en af de mest kendte kinesiske kampkunstnere. Chan blev født i Hong Kong i 1954, og er stadigvæk blandt os den dag i dag. Den talentfulde skuespiller fik sin debut allerede som otteårig, da han var med i ”Seven Little Valiant Fighters: Big and Little Wong Tin Bar.”

I en alder af 17 år gammel havde Chan svært ved at finde arbejde, men på daværende tidspunkt var der en enorm efterspørgsel efter dygtige unge stuntmænd i Hong Kong.

Det førte til at Chan begyndte at øve sig på stunts, men hans håb om filmbranchen begyndte at forsvinde. Derfor flyttede han til Australien, hvor hans forældre boede.

Men som et bud sendt fra himlen, modtog Chan et telegram fra Willie Chan, som søgte en skuespiller til filmen Lo Wei. Willie havde hørt om Jackie Chans talentfulde stuntarbejde. Det førte til at Chan vendte tilbage som 21-årig til Hong Kong, hvor han indspillede ”New Fist of Fury”, som blev den første af mange kung fu- og actionfilm.