Den dansende kampsport Capoeria

Måske har du hørt om den dansende kampsport Capoeira. Det kan være at du har set at det er muligt at kaste dig ud i betting på denne kamp-dans. Der er muligvis ikke så mange muligheder og info om det som for eksempel om Super Bowl odds, men alligevel kan det være sjovt. Det kan også være at du har set det i Brasilien. Uanset hvad, kan du læse om kamp-dansen her.

Sådan opstod Capoeira

Det kan godt være at Capoeira startede i Brasilien, men det er en afro-brasiliansk kampsport, da det opstod i det 16. århundrede, da portugiserne eksporterede slaver fra Afrika til Sydamerika. 

I den forbindelse blev afrikanere eksporteret som slaver til tre brasilianske havne som var Bahia, Recife og Rio de Janeiro. De afrikanske slaver dannede Capoeira som en frihedskamp, der havde henseende at blive brugt i deres oprør mod koloniherrernes slaveri. 

Dans blev tilføjet som et element til kampsporten, som en form for camouflage, så det blev til en kamp-dans. Dansen blev brugt til at dække over Capoeiras egentligt formål, som var at kæmpe.

Det var i slutningen af 1800-tallet at Capoeira udviklede sig. Efterhånden blev det kun udøvet i Bahia-regionen og da slaveriet ophørte i 1888 opstod der et skifte, da mange af de nu frigivne slaver flyttet ind til byen. 

Men livet var ikke som en leg for de frigivne slaver, da der var enorm arbejdsløshed og det betød at Capoeria nu blev brugt i forbindelse med kriminalitet og derfor blev det gjort ulovligt i 1890. 

Den lovlige form for Capoeira

I dag er Capoeira dog blevet lovlig igen. Det blev den i forbindelse med at Brasilien gjorde Capoeira til en nationalsport-nationalkunst i 1937. I dag er det yderligere vigtigt at bemærke at der er to former for Capoeria. Der er angola og regional.

Den traditionelle form for Capoeira kaldes for Capoeira angola, da det er den form, der minder mest om den Capoeria, som slaverne udøvede da det hele opstod. 

Capoeira regional blev startet af Mestre Bimba, da der blev åbnet det første Capoeira akademi i Brasilien. Det var Capoeira regional, der gjorde at denne kamp-dans blev udbredt til akademierne. 

Regional er en nyere form for Capoeira hvor der blev tilføjet nye spark, teknikker og toques, som er en af berimbauaernes rytmer. Sidstnævnte er forbundet med vigtigheden af musik i Capoeria og netop det kan du læse mere om nedenfor. 

Musik i Capoeria 

Da Capoeria handler om såvel dans som kampsport, er musik naturligvis en vigtig del af denne form for kampsport. I Capoeira bliver musikken overleveret fra flere årtiers brasiliansk historie. Gennem musikken videreføres nogle af de vigtigste personligheder i Capoeria historien. På den måde kan de nyere generationer lære om de personer, der har gjort den brasilianske kampsport til hvad den er i dag. 

Den musik, der bliver spillet i baggrunden, når der dyrkes Capoeira, fortæller om hvordan slaverne kæmpede for frihed, hvilke lidelser de gik igennem, hvordan de opnåede sejre og endda hvordan kærlighed var en stor del af deres liv. 

Berimbau 

Berimbau er et brasiliansk musikinstrument, der bruges i Capoeira. Man kan kalde det som en form for buestik, der er lavet af træ og de fleste af disse musikinstrumenter er lige under 1,5 meter lange. 

Rytmerne af en Berimbau er karakteriserende for en særlig Capoeira skole eller mester. Det kan også være skelsættende for en særlig Capoeira, der dyrkes i en region. 

Den første Berimbau i historien kan dateres tilbage til starten af det 19. århundrede, men der er ingen tvivl om at instrumentet blev introduceret af slaverne, det vides bare ikke hvornår og hvordan det opstod. 

Skriv et svar