Hvad er Krav Maga – Den urbane kampsport til fight

De fleste former for kampsport og selvforsvar er baseret på etik, respekt for medmennesker, disciplin og andre positive egenskaber, men du kan smide alt det ud ad vinduet, når det kommer til Krav Maga.

Hvem startede Krav Maga?

I bund og grund er Krav Maga en meget grov form for selvforsvar. Dette selvforsvarssystem er en moderne form for selvforsvar, som blev udviklet i midten af 1960erne. 

Det opstod da israeleren Imi Lichtenfeld udviklede det grove motoriske selvforsvarssystem for det israelske forsvar (IDF) tilbage i 1965. Ordet i sig selv ”Krav Maga” er hebraisk og det betyder tæt kamp, men på dansk kan det også oversættes til nærkamp. 

I Israel lærer Israel Defence Force (IDF) soldaterne Krav Maga, som er en del af deres grunduddannelse. I Israel bruger israelske specialenheder, israelsk politi og landets efterretningstjeneste (MOSSAD) også Krav Maga. 

Men det bruges ikke kun i Israel. Politi, sikkerhedstjenester, militær og andre enheder over hele verden træner Krav Maga, som du kan finde i Australien, England, Sydafrika og mange andre lande. 

Selv livvagter over hele verden kan bruge Krav Maga teknikker til at beskytte en kendt VIP. Krav Maga kan bruges til at ”transportere” deres VIP-person gennem en fjendtlig gruppe af personer. Dette kommer blandt andet af at livvagterne kan opnå succes med sit arbejde, når de kan bruge Krav Maga til at kæmpe mod flere modstander ad gangen. 

Hvad er Krav Maga? 

Selve systemet er et RBSD-system, hvilket betyder at er det Reality Based Self Defense. Det vil sige at det altså er selvforsvar baseret på den virkelige verden. Her er der fokus på at imødekomme realistiske angreb i stedet for ”drømme scenarier”. 

Der er tale om et simpelt system, som ikke er baseret på 100 forskellige teknikker, der matcher 100 forskellige angreb. Krav Maga går efter at have en basal form for selvforsvar, som kan dække flere forskellige former for angreb og selvforsvar. 

Som tidligere nævnt er der ikke det samme fokus på respekt for medmennesker i Krav Maga, når man sammenligner med andre former for kampsport. Man kan sige at Krav Maga forsøger at fjerne al støj og det gør at der et minimalt niveau af respekt og disciplin. 

Hverdagselementet bliver også udlevet i form af ”uniformen”, da Krav Maga følger et ”Train as you fight” casual koncept, hvor flere af øvelserne trænes i hverdagstøj som fx cowboybukser. Det vil sige at der ikke er en uniform i form af en dragt, som vi har set i mange andre forskellige former for kampsport. 

For alle aldre 

Folk af alle aldre har mulighed for at træne denne form for selvforsvar på en effektiv måde. Der er ikke fokus på hverken køn eller alder, da ens evne til at lære Krav Maga afhænger mere af individets indstilling til læringen. 

Dog skal det nævnes at i Danmark skal du være minimum 16 år gammel for at kunne træne Krav Maga og der kræves også en ren straffeattest, hvis du ønsker at træne denne form for kampsport i for eksempel Hørsholm eller Roskilde, hvor der er to forskellige former for Krav Maga Academy. 

Krav Maga mærker og grader

Ligesom i andre former for kampsport, er der også mærker og grader i Krav Maga, der har graderne 1-5 på tværs af alle niveauerne. I Krav Maga fortæller mærkerne hvor langt du er nået i din læring af kampsporten. Det vil sige at det ikke giver en indikation af hvor god til er til at forsvare dig selv med Krav Maga teknikker.

På kanten af mærket kan du også se om personen er en uddannet instruktør ved at lede efter den røde farve. 

Skriv et svar