Capoiera er en blanding af kampsport og dans, som også integrerer musik og sang. Dens historie går tilbage til slavetiden i Brasilien, og derfor er der også tale om et brasiliansk navn for denne aktivitet. Her kan du udøve spark, dans, og akrobatiske øvelser, mens der spilles musik i baggrunden.
Sådan startede det hele
Capoiera startede op i Brasilien i det 16. århundrede. Her blev over to millioner afrikanere bragt til de portugisiske kolonier i Brasilien. De blev brugt som slaver på plantager med sukkerrør. Afrikanerne brugte elementer fra deres tradition for at kæmpe i en kombination med dans til at slippe fri for slaveriet.
Det var dog først i slutningen af 1800-tallet at Capoeira blev til en form for ritual. I begyndelsen blev det kun dyrket i området omkring Bahia. Senere blev det gjort forbudt i Brasilien i 1892, og det førte til at det langsomt forsvandt i mange områder. På samme tid dyrkede folk det bag lukkede døre eller andre steder hvor de kunne skjule sig. Oprindeligt set blev Capoeira forbundet med en kriminel og oprørsk person. Det var især mænd i forbrydergrupper, som brugte Capoeira til at forsvare sig.
Senere i 1930 blev Capoeira igen lovligt da grundlæggeren af Capoeira Regional, Mestre Bimba, mødtes med den daværende brasilianske præsident Getúlio Vargas. Ikke alene blev det lovligt igen, det blev også til nationalsporten i Brasilien i 1974. Det er dog ikke kun folk i Brasilien, som dyrker det i dag. Du kan også nyde det i Danmark.
Træn Capoeira i Danmark
Du kan naturligvis dyrke Capoeira derhjemme med mobile apps og videoer på nettet. Dog er der som sagt tale om en sport, der i høj grad er forbundet med musik og sang. Derfor bør det nydes med andre personer, og det kan du gøre på diverse Capoeiraskoler i Danmark. Der er blandt andet Capoeiraskolen Senzala i hovedstaden, som ledes af Mestre Steen. Han var den første europæer, som gennemførte graduering til at blive Mestre de Capoeira i 2011.
Du kan også nyde Capoeira i Jylland hvor de fleste aktiviteter er i Aarhus. Det er ikke overraskende, da det er den næststørste by i Danmark. Hvis du hverken bor i nærheden af København eller Aarhus, kan du overveje at tage til workshops. Her træner du nærmest non-stop i en weekend og socialiserer med andre, som er lige så interesserede i Capoeira som dig.