Hvad er forskellen på MMA og UFC?

Du har sikkert hørt om MMA og UFC, men det er ikke utroligt udbredte sportsgrene i Danmark. Derfor kan det være at du er i tvivl om hvad er forskellene mellem den ene og den anden sport. Bare rolig, det er ret simpelt og du kan læse mere om det nedenfor.

MMA er en sportsgren og UFC er en organisation

MMA og UFC er tæt forbundet og derfor er det naturligt at blande de to ting sammen. MMA står for Mixed Martial Arts og det er en sportsgren. UFC står for Ultimate Fighting Championship og derfor er det en organisation inden for MMA. 

I bund og grund er MMA en komplet kontaktsport, der involverer både slag og wrestling og det kan ske mens man står op eller er på gulvet. Kampsport har eksisteret i flere århundreder. Det siges faktisk at der var kampsport helt tilbage ved de antikke Olympiske Lege med kampsporten Pankration, som blev dyrket i det Antikke Grækenland og senere hen af Romerne. 

Men MMA er først blevet udbredt i løbet af det sene 20. århundrede og det er især takket været UFC, som altså er organisationen Ultimate Fighting Championship. 

Hvad er MMA?

MMA er som sagt forkortelsen for Mixed Martial Arts, som kan oversættes til blandet kampsport på dansk. Flere forskellige former for blandet kampsport (MMA) blev administreret i organisationer før dannelsen af UFC. 

Men det var som sagt dannelsen af UFC i 1993, som placerede MMA på verdenskortet. Til at starte med var det meningen af den første Ultimate Fighting Championship turnering skulle have været et enkeltstående event. 

Det var en turnering, der blev sat til værks for at identificere de mest effektive former for kampsport i verden. Her var der forskellige former for kampsport repræsenterede som fx brasiliansk Jiu Jitsu, Wrestling, Muay Thai, Karate og Taekwondo. 

Sådan startede UFC 

UFC er som sagt forkortelsen for Ultimate Fighting Championship og det var også titlen på den første turnering, der er nævnt ovenfor. Turneringen blev vundet af Royce Gracie, som var lillebror til en af turneringens grundlæggere.

Tilskuerne var utroligt imponerede af Gracies brasilianske Jiu Jitsu, som han brugte til at overvinde modstandere, der ofte var dobbelt så store som ham selv. Takket været Gracies populære status, blev der sat flere turneringer til værks.

Gracie vandt tre ud af de første fem UFC-begivenheder og såvel MMA som UFC kan være Gracie evigt taknemmelig for hvordan MMA og UFC er blevet så populært, som det er blevet i dag. 

Udviklingen af UFC

I begyndelsen fokuserede UFC på at sætte to forskellige former for kampsport op mod hinanden. Det vil sige at konkurrencerne var fokuseret på fx at have en Judo-udøvere gå i ringen og kæmpe mod en Taekwondo-udøver. 

Men i takt med at UFC blev udviklet med årene stod det klart at det ikke var nok at fokusere på en form for fighter. Derfor begyndte UFC-fighters at træne forskellige former for kampsport og dermed udviklede organisationen sig til at blandt MMA blev til en kampsport stilart. 

I UFC kæmper organisationens fighters på baggrund af en blanding af de bedste teknikker fra forskellige former for kampsport. Det bedste af det bedste bliver samlet i en kompot. 

Derfor er UFC i dag den største markedsfører og organisation, der samler verdens bedste MMA-fighters. Så selvom at UFC og MMA er to forskellige ting, ville den ene ikke kunne eksistere uden den anden. 

Skriv et svar